Kräftor


Lite mer info

Jag har ringt till 2 kräftodlingar och hört på lite priser angående utsättning och passade då på att fråga lite angende kräftodling.
Man behöver tydligen inte ha dammduk i dammarna även om man ska ha yngel. Han som har Svenssonkräftan har tömning i ena dammen och tömmer då den och sen går och plockar? kräftor ur dammen. Detta låter lite konstigt får ta och kolla upp det mer. Jag tycker om man har kräftyngelodling så borde det vara bättre med en dammduk då man lättare kan se de och hålla koll apå vad som sker.
Nitella är något som de satsar på i dammarn aiaf. Det har jag tillgång till i ån som rinner här bredvid. så det är ju bra.
De sa okså att grävandet av dammarna var det som kostade minst. Pumparna var dyrast. Bra att veta.
Fick också reda på lite priser. kräftor storlek 7-9 cm kostar på ena stället 30kr/st inkl moms. Och andra stället 24 kr st/inkl moms. Yngel säljs för 1750kr för 200 st.
Bra saker att veta när man ska lägga budget.
Måste ta reda på vad själva uppfödningen kostar. Heby kräftodling kunde bistå med hjälp av sådana uppgifter

Framtida odlingsdamm

Jag har sedan länge varit intresserad av kräftor, och under tiden jag praktiserade hos Tomas Jansson på hushållningssällskapet Värmland så bestämde jag mig för att jag ska starta en flodkräftsodling.
Detta i syftet att bevara arten och kunna stärka intresset för just flodkräftan.

Att starta upp en kräftodling kräver en hel del efterforskning och framförallt ett bra vatten att ha själva odlingen i. Tanken är då att gräva en damm i närheten av mitt hem och ha ständigt tillrinnande vatten till denna.Så att dammen alltid är syresatt och med en jämn tillrinning och kan byta vatten på naturlig väg.
Marken som dammen skall anläggas på tillhör min far och hans syskon  och detta är inga problem då att få genomföra så länge jag kostar på allt själv. Tomas har varit och tittat på stället och gav lite tips på hur jag ska göra.
När man kommit så långt så att dammen är klar så behövs det kräftor. Att börja med parningsfärdiga honor är bra då man kan få en snabb reproducering.

Till vänster ses 2 honor från Tomas Janssons odlingsdammar,varav den vänstra honan är parningsfärdig och den högra istället har satsat på tillväxt.

När det sedan kommer till att tillföra hanar för parning så ska man tänka på att det går 3 honor på 1 hane. Detta särskilt i odlingar då det annars kan uppstå stress hos honorna och man då inte klarar uppnå det resultat som man vill.

I naturliga vatten behöver man inte vara lika nitisk på detta då det är större områden för kräftorna att röra sig på .

olika generationer av kräftor
Dammen skall göras av så naturligt material som möjligt, helst med hård lerbotten då kräftor trivs bäst med detta material. Lerbottnen ger kräftorna möjlighet till att gräva hålor att bo i,samt att leran kan skapa viktiga micromiljöer för kräftorna att leva i.

När jag så småningom fått upp min population av kräftor så kommer dessa att säljas till utsättningar för att skydda arten och det viktiga traditionella kräftfisket för våra kommande generationer.
Ju fler vi är som hjälper till med utsättningar och odlingar desto mer information kommer spridas bland folk . Detta kommer förhoppningsvis i sin tur att leda till mindre illegala utsättningar av Signalkräftan i området.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar